Ugrás a tartalomra

NAGYDOLGOKról kicsiknek Hashajtó használata gyermekkorban

NAGYDOLGOKról kicsiknek

Hashajtó használata gyermekkorban

 

A székrekedés minden életkorban kellemetlen, de a gyermekeknek különösen nagy szenvedést okozhat. A jó hír, hogy hátterében csak ritkán áll valamilyen súlyos kórkép. A legfontosabb kérdés pedig mindig az, hogy mivel könnyíthetünk a legkisebbek dolgán szülőként.

 

 A legtöbb esetben a helytelen táplálkozás tehet róla

 

A tüneteket ahogy a felnőtteknél, úgy a gyermekeknél is okozhatja betegség, környezetváltozás vagy gyógyszermellékhatás, általában azonban az életmód a ludas a székrekedés kialakulásában. Amikor a kicsik túl kevés folyadékot fogyasztanak, nem szívesen eszik meg a zöldséget, gyümölcsöt és főzeléket, a szénhidrátbevitelt előnyben részesítik a rostdús táplálkozással szemben (ugye, ismerős?), nehézségeik támadhatnak a mellékhelyiségben. Oda kell figyelni a szobatisztaságra nevelésre és az óvodai beszoktatásra is, amelyek pszichésen befolyásolhatják a természetes folyamatokat. A kialakuló szégyenérzet vagy éppen a székrekedés okozta fájdalmas székletürítés miatt a gyerekek gyakran bent tartják, ami kikívánkozik, ez pedig a végbélnyílás berepedéséhez, véres széklethez, és az állapot elhúzódásához vezethet.

 

Amennyiben a székrekedés komolyabbra fordul és túl sokáig fennáll, mindenképpen szakemberhez kell fordulni. Addig az első és leglényegesebb teendő a folyadékfogyasztás megemelése. Alapesetben egy 10 kilós gyerek napi adagja 1, a 15 kilósé már 1,5 liter víz, de a szokásosnál mindenképp igyon többet legalább 2-3 pohárral! Fontos a zöldségek és gyümölcsök beiktatása az étrendbe, három év felett akár müzlivel vagy étkezési korpával is meg lehet próbálkozni. Emellett nem tudjuk eléggé hangsúlyozni a mozgás szerepét. Akár már egy óvatos hasmasszírozás vagy néhány törzsfordítás is meghozhatja a várva várt eredményt.

 

Hashajtás csak kíméletesen és orvosi felügyelet mellett!

 

Ha mindez nem segít, következő lépés lehet valamilyen székrekedés kezelésére szolgáló készítmény alkalmazása. Ez azonban kellő körültekintést igényel. Hashajtót csak kivételes esetben, kizárólag orvosi felügyelet mellett adjunk a gyereknek! Csecsemőkorban, amikor egyébként a háromnaponta egy, de akár a napi nyolc székletürítés is normális lehet, egyáltalán nem javasolt a kúpot sem adni, mert meggátolhatja a székelési reflex kialakulását. A vény nélkül kapható Laevolac szirup 1 hónaposnál idősebb gyermekeknél is alkalmazható. Azért különösen kíméletes, mert nem szívódik fel a bélből, csak áthalad rajta, egészen a vastagbélig. Ez az édes ízű, sűrű állagú szirup nem tartalmaz segédanyagokat és prebiotikus, vagyis jó hatással van a bélflórára is. Miközben csökkenti a rossz baktériumok (Clostridium, Escherichia coli) mennyiségét, növeli a széklet megindítását és a szervezet megfelelő működését elősegítő jó baktériumokét (Bifidobacterium, Lactobacillus).

 

 

 

 

FKH_Laev_2022-5 Lezárás dátuma: 2022.08.01.

A Laevolac hashajtó szirup segít Önnek!

Image
Laevolac packshot

A Laevolac nem szívódik fel a bélből. Végighalad az emésztőrendszeren, és gyakorlatilag változatlan formában éri el a vastagbelet, ahol kifejti hatását.

A készítmény a vastagbélben fejti ki prebiotikus hatását is, ami azt jelenti, hogy elősegíti a Bifidobaktériumok és a Lactobacillusok (azaz a kedvező hatású bélbaktériumok) szaporodását, míg a Clostridium és az Escherichia coli (azaz a kedvezőtlen hatású bélbaktériumok) szaporodását elnyomhatja.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.